- De inflatie heeft in de eurozone in april een nieuw record bereikt van 7,5 procent op jaarbasis
- Volgens de Europese rekenmethode is de gemiddelde prijsstijging in Nederland in april uitgekomen op 11,2 procent.
- Vooral de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne jagen de inflatie aan.
- Lees ook: Deze 20 producten bij Albert Heijn en Jumbo zijn sinds februari het meest in prijs gestegen: zonnebloemolie, eisalade, schoonmaakazijn en…kleefpasta voor kunstgebit
De gemiddelde stijging van prijzen van goederen en diensten in de eurozone is in april op een nieuw record beland. De inflatie bedroeg op jaarbasis 7,5 procent, wat een fractie meer is dan in maart, zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde gegevens van statistiekbureau Eurostat.
Opnieuw zijn prijzen van energie van groot belang voor de algehele stijging van het prijspeil. Exclusief energie bedroeg de inflatie in april 4,2 procent in de eurozone.
source: tradingeconomics.com
Nederlandse inflatie boven 11% op basis van Europese rekenmethode
De inflatie in Nederland is in april wat minder sterk gestegen dan een maand eerder, op basis van de Europese rekenmethode. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de inflatie deze maand op 11,2 procent op jaarbasis. In maart gingen de consumentenprijzen nog met 11,7 procent omhoog.
Daarmee ligt de inflatie nog wel op een zeer hoog niveau. Vooral de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne jagen de inflatie aan. Maar automobilisten zijn aan de pomp wat minder kwijt dan in maart vanwege de accijnsverlaging op benzine en diesel. Dat zorgt voor een dempend effect op de inflatie.
Er wordt gebruikgemaakt van de Europees geharmoniseerde meetmethode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken. De berekening verschilt iets van de normale manier waarop het CBS de inflatie becijfert.
Het belangrijkste verschil tussen de normale meetmethode van inflatie en de geharmoniseerde meetmethode voor Nederland is dat de geharmoniseerde methode in tegenstelling tot de gewone methode geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de normale methode worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.
De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex, worden op 10 mei gepubliceerd.
ECB komt mogelijk met renteverhoging in de zomer om inflatie de kop in te drukken
De hoge inflatie ondermijnt de koopkracht van huishoudens.
Vicepresident Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank (ECB) zei donderdag dat de inflatie het hoogste punt nadert en dat de prijzen in de tweede helft van het jaar mogelijk wat minder sterk zullen stijgen. Hij denkt overigens niet dat de inflatie direct weer op een laag niveau uitkomt.
De ECB kijkt bij zijn rentebeleid scherp naar de inflatie op de middellange termijn. Het doel daarvoor is 2 procent. De geldontwaarding mag best een tijdje daarboven liggen, besloot de centrale bank eerder.
Toch is de huidige hoge inflatie reden voor de ECB om versneld zijn opkoopprogramma's af te bouwen. Zodra dat gebeurd is, zou de rente omhoog kunnen. Kenners van de centrale bank houden daarom rekening met een renteverhoging in de zomer.
De economische groei van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gegroeid in vergelijking met de voorgaande periode, meldde Eurostat vrijdag in een voorlopige raming. In het vierde kwartaal van 2021 kwam de groei nog uit op 0,3 procent.